Mucizeye Aracıyız
Size çok yakınız!
FSM Bulvarı Neşe Sk. No:6/11 Nilüfer /BURSA
Hemen Arayın!
+ (90) 224 - 246 - 2246
+ (90) 542 - 543 - 0949
Sorularınız için
info@osmandevelioglu.com.tr

Ağırlıklı Blastosist Transferi

Ağırlıklı Blastosist Transferi
yumurtalarınızın yaklaşık %70-80’i döllenir ve bir kısmı 2. günde istenen 4 hücreli bir embriyo aşamasına da ulaşır… bunların transferi ile gebelik de olabilir ( tüp bebeğin emekleme döneminde yapılan da buydu zaten), ama sadece 1 veya 2 embriyo transfer edeceksek hangilerini seçelim?

3. günü beklersek ve istenen ortalama 8 hücreli bir embriyoyu görürsek şansımız artar (tüp bebeğin ergenlik döneminde yapılan da buydu zaten), ama yeterli sayıda embriyomuz varsa hangilerinin 5. güne ulaşacağını nereden bilelim?

5. günü beklersek ve istenen blastosist aşamasına ulaşırsak şansımız artar, ama ulaşamazsak gerçekleşmeyen bir embriyo transferini size nasıl izah edelim ve tamamlanmamış bir tüp bebek uygulamasının maddi kaybını kurum olarak nasıl sineye çekelim?

İzah da ederiz, sineye de çekeriz… çünkü her kurum gibi maddi kaygılarımız olsa da, önceliğimiz ticaret değil, hekimliktir.

daha önceki denemelerinizde 2. veya 3. günde transferler yapıldıysa, biz embriyolarınızın 5. güne ulaştığını görmeden transfer etmeyi nasıl içimize sindirelim?

Bu bakış açımız nedeniyle, Bursa Tüp Bebek ’in kuruluşundan beri geçen 4 yılda (Ekim 2014 itibarı ile) embriyo transferlerimizin yaklaşık %85’i blastokist aşamasında gerçekleştirilmiştir. Yürürlükte olan Üremeye Yardımcı Tedavi Yönetmeliği’nin getirdiği sınırlamalar nedeniyle istatistiki verilerimizi yayınlayamasak da –bu konuda detaylı bir açıklamayı yüz-yüze bir görüşmemizde yapabiliriz ümidi ile– şimdilik blastokist transferinin daha erken dönemde yapılan transfere kıyasla gebelik oranlarında yaklaşık %10’luk bir fark yarattığını ifade etmekle yetinebiliriz.

Bu konu ile ilişkili olarak üzerinde durulması gereken önemli bir nokta ise, her ne kadar çoğunlukla eş anlamlı olarak da kullanılsalar, doğru kavramın 5. gün transferi değil, blastokist transferi olduğudur. 5. güne ulaşan tüm embriyolar blastokist evresine varmazken, bir kısmı da 6. ve hatta 7. günde bu aşamaya ulaşabilir. Bursa Tüp Bebek olarak özellikle arzu ettiğimiz embriyoların blastokist aşamasına ulaştığını görmek olduğu için, 5. güne kadar gelişmeye devam etmiş olmakla beraber embriyolarınız henüz bu aşamaya ulaşamamış ise, en azından bir kısmının ölmeye mahkum olduğunu bildiğimize ve iç rahatlığı ile transferi gerçekleştirmemiz mümkün olmadığına göre, sizleri belki de boş yere ümitlendirmek yerine transferi yapmamayı, ya da en azından ertelemeyi tercih ederiz.

Transferi gerçekleştirememek kurumsal açıdan ticari bir risk olabilir, ancak geleceğinden emin olamadığımız bir embriyoyu transfer etmeyi içimize sindiremeyeceğimize göre, biz bu riski seve seve göze alırız. Nitekim, Bursa Tüp Bebek ’in kuruluşundan bu yana geçen yaklaşık 4 yıllık dönem içerisinde yol arkadaşlarımızı boş yere ümitlendirmek yerine yaklaşık %17’sinde transferi gerçekleştirmemeyi tercih ettiğimizi söylemek yaklaşımımızı ifade etmeye yardımcı olabilir. %17’lik bu oran tüp bebek camiasını yakından tanıyanlara inanılmaz gelebilir; sizlere ise hiçbir şey ifade etmeyebilir. Bu oranın gerçekleşmeyen yaklaşık 200 embriyo transferine tekabül ettiğini ifade edersek, tüp bebek tedavisinde küçük mucizelerinin peşinde koşanların ödemeyi göze aldıkları tutarın yaklaşık yarısının transfer aşamasını kapsadığından hareketle, Bursa Tüp Bebek ’in kasasına koymaktan feragat ettiği meblağı hesaplamak daha kolay olabilir.

Bursa Tüp Bebek olarak ticari riski göze alırken en azından geceleri rahat uyuyacağımızı biliriz, ama sizin beklentilerinizi riske atarsak huzur bulamayız.

5. günde blastokist aşamasına varmayan embriyoların bir kısmı nispeten yavaş gelişmelerine devam edip bu evreye 6. veya hatta 7. günde ulaşabilir. Embriyolarınızın bir şekilde blastokist aşamasına ulaşması bizi sevindirse de, 5. günden sonraya sarkan bir transferde rahim duvarınız muhtemelen tutunma için uygun olan dönemi kaçırmış olacaktır. Bu durumda embriyolarızı dondurmamız ve bir sonraki adet dönemimizde transfer etmemiz gerekecektir ki, bu yaklaşım da embriyo dondurmakta yetkin bir laboratuvar gerektirir.

Üremeye Yardımcı Tedavi Yönetmeliği’nin getirdiği kısıtlamalar nedeniyle istatistiki verilerimizi yayınlayamasak da –ki bu konuyla ilgili rakamları sizinle yüz-yüze bir görüşmemizde severek paylaşırız– bu noktada en azından dondurulmuş embriyo transfer sikluslarında gebelik oranlarımızın taze siklusları yakalamakla kalmayıp aştığını da ifade etmek isteriz.

Dondurulmuş embriyo transferlerindeki başarımıza inançla, embriyolarınızın potansiyelinden emin olmadıkça, transfer etmemeyi göze alır, gerekirse dondurulmuş embriyo transferini tercih ederiz. “ya tutarsa” değil, “ya tutmazsa” deriz.

Yatırım yaparız, ama kumar oynamayız…